⋙ Versiebeheer van locaties aanvulling voor GIS specialist

In augustus 2020 zullen er een aantal wijzigingen plaatsvinden in de Regelbeheer applicatie op het GIS-vlak. De GIS-informatie zal o.a. naar een apart tabblad bij locaties worden verplaatst. Een overkoepelend overzicht van de wijzigingen zijn te lezen op deze pagina. In de nieuwe versie wordt om best wat specialistische informatie gevraagd, bijvoorbeeld de gebruikte achtergrondkaart. Lees hieronder meer hierover. 

Geografische context

Bij het vaststellen van de geometrie van een locatie wordt vaak gekeken naar de grenzen van herkenbare elementen op de achtergrondkaart, zoals de grenzen van een sloot. De intentie van de bronhouder is dan vaak dat de locatie altijd de grenzen van de herkenbare elementen blijft volgen. Om deze reden is het nodig om aan te geven op welke achtergrondkaart de geometrie ingetekend is en van welke actualiteit deze kaart is. Dit kan ingevuld worden onder het kopje geografische context. Hier kun je invullen welke achtergrondkaart gebruikt is en wat de actualiteit van deze achtergrondkaart is. 

De achtergrondkaart moet tijdsreisbestendig worden bijgehouden door het bevoegde gezag of algemeen beschikbaar zijn. Momenteel is de enige achtergrondkaart die voldoende tijdsreisbestendig wordt bijgehouden de TOP10NL. Als er dus een andere achtergrondkaart gebruikt wordt, is het bevoegd gezag zelf verplicht deze te archiveren. Echter zijn veel achtergrondkaarten afgeleid vanuit de TOP10NL.  De BGT kaart is momenteel goedgekeurd als achtergrondkaart, echter moeten bevoegde gezagen deze wel zelf archiveren. 

De titel van de bron is te vinden op de website van het nationaal georegister. Hierin wordt voor elke dataset volgens de ISO19139:2007 standaard de titel van de bron opgenomen. Deze titel kan worden ingevuld bij de achtergrondkaartverwijzing. 

Ook de actualiteitsdatum van de bron is op de website van het nationaal georegister te vinden. Volgens dezelfde standaard is voor elke dataset de datum van de bron opgenomen. Deze kan worden ingevuld bij de achtergrondkaartactualiteit. 

Ten alle tijden ben je vrij om hier in te vullen wat voor jou gewenst is. Pas wanneer de gegevens naar het DSO worden doorgeleverd, is deze informatie echt relevant.

Lees hier meer over de complete en actuele schemadocumentatie omtrent de geografische context. 

Features

Omdat we geometrie doorleveren aan het DSO, slaat Regelbeheer een versiebeheerde kopie op van elke feature voor alle locaties. Om het voor jou inzichtelijk te maken uit welke features een locatie bestaat, worden deze getoond in het tabblad GIS koppeling bij locaties. Elke feature wordt uniek geïdentificeerd op basis van de laag van de ArcGIS service waaruit het geïmporteerd is en de objectid die door ArcGIS is toegekend. 

Voor elke locatie zijn de afzonderlijke features die bij die locatie horen te vinden in de lijst features. Deze lijst toont van elke feature de naam. De naam wordt afgeleid uit het geconfigureerde ‘displayField’ van de gekoppelde ArcGIS laag. Indien deze niet geconfigureerd is, wordt de object-id van de feature in ArcGIS gebruikt.  

Een overzicht van alle features is te vinden op de kaart op het eerste tabblad. Door in het tabblad GIS koppeling te klikken op een feature wordt de individuele feature op te kaart getoond.  

De features worden bij importeren uit ArcGIS gevalideerd via de geovalidatieservice van het DSO. De validatiemeldingen die daaruit voortkomen worden getoond per Feature