Onderwerpen

Deze Quick Reference Card is bedoeld om je op weg te helpen met de Onderwerpen functionaliteiten.
In het onderwerp komen de opgestelde toepasbare regels samen. Ze worden in de beslistabel van het onderwerp van een ‘ja/nee’-oordeel omgezet in een specifiekere uitkomst, zoals meldplicht, vergunningplicht of plichtenvrij. Voor het bevragen van een set aan regels moet er één overkoepeld onderwerp gevormd worden waar alle werkzaamheden in naar voren komen. Je kunt meerdere onderwerpen maken voor verschillende soorten checks (bijvoorbeeld een subsidie) of om onderdelen van de toepasbare structuur los te controleren op juist functioneren. Deze ‘controle’-onderwerpen kun je verbergen voor gebruikers die alleen kunnen raadplegen zodat de applicatie overzichtelijk blijft voor hen.  

Per handeling is kort beschreven wat de verschillende opties zijn en wat je bereikt met de handeling. De daadwerkelijke kliks die uitgevoerd moeten worden in de applicatie, zijn te zien door op de video te klikken. Er opent dan een korte video met de te doorlopen stappen.

Beslistabel voor een onderwerp opstellen 

Een beslistabel opstellen voor het onderwerp is gelijk aan het opstellen van een beslistabel voor een (toepasbare) regel alleen is de uitkomst geen ‘ja/nee’-oordeel maar een tekstuele waarde. In de bewerkmodus kun je via ‘nieuwe input toevoegen’-knop de regels toevoegen waaraan het onderwerp een tekstuele uitkomst moet hangen. Regel in de beslistabel scenario’s in waarvoor er een bepaalde tekstuele uitkomst gegeven moet worden. Onder in het scenario geeft je de tekst op die weergeven moet worden wanneer dit scenario geldt, zoals “vergunningplicht” of “neem contact op met het loket”. Het type uitkomst kan ook worden gewijzigd in ‘keuzelijst’. Hierbij geeft je een keuzelijst op waar bij de uitkomsten uit gekozen kan worden. Het heeft dezelfde werking als het invoeren van een tekst. In het I’tje links van dit tekstinvoervak kan verdere toelichting op de uitkomst worden ingevoerd.  Het type uitkomst ‘boleaan ja/nee’ is alleen handig om te gebruiken bij het opstellen van indieningsvereisten. Lees meer over het opstellen van indieningsvereisten in dit artikel.

Klik hier om te zien hoe je een beslistabel voor een onderwerp opstelt

Tip! Leesbare uitkomsten gebruiken

De STTR-standaard definieert uitkomsten zonder spaties, bijvoorbeeld “NietVanToepassing”. In Regelbeheer kun je dit soort uitkomsten gewoon opschrijven als bijvoorbeeld “Niet van toepassing”. Dat is wel zo leesbaar voor degene die de vergunningcheck in Regelbeheer uitvoert. Bij het doorleveren naar het DSO vertalen we de uitkomst automatisch naar wat STTR verwacht.

Naam en omschrijving invullen 

De naam en omschrijving van het onderwerp kunnen worden opgegeven in de desbetreffende invoervakken. Deze kunnen ten alle tijden gewijzigd worden, ook wanneer de beslistabel van het onderwerp wordt gewijzigd in een ander besluit. Wijzigingen hierop worden meteen toegepast. 

Klik hier om te zien hoe je een naam kan wijzigen en een omschrijving invult

Werkzaamheden toevoegen 

De regels die direct en indirect worden aangesproken via de beslistabel zijn gekoppeld aan activiteiten. Om een specifiek activiteit of set activiteiten te selecteren voor het raadplegen van de regels, worden bij het onderwerp de bijbehorende werkzaamheden gekoppeld.  

Klik hier om te zien hoe je werkzaamheden toevoegt

Beschikbaarheid instellen voor raadplegers 

Wanneer het vinkje is aangevinkt, is dit onderwerp in de vergunningcheck ook beschikbaar voor gebruikers met alleen een raadpleegrol. Met het deactiveren worden testonderwerpen weggehouden bij gebruikers die de applicatie alleen gebruiken om te raadplegen. Wanneer maar één onderwerp het vinkje ‘beschikbaar voor raadplegers’ bevat wordt er bij mensen met een raadpleegrol tijdens het doorlopen van de vergunningcheck automatisch voor dit onderwerp gekozen. Zij zullen hierdoor niet met iets ingewikkelds als het onderwerp worden geconfronteerd tijdens het raadplegen.  

Klik hier om te zien hoe je beschikbaarheid voor raadplegers instelt

Let op, er kan maar één onderwerp gekoppeld worden met het DSO.

Voor het aanleveren aan het DSO moeten alle (toepasbare) regels afkomstig uit een document (bv een waterschapsverordening) worden samengebracht in één onderwerp. Het is niet mogelijk om meerdere losse onderwerpen aan het DSO te koppelen. In het ‘best practice’-artikel (stap 8) wordt uitgelegd hoe de regelstructuur kan worden opgezet zodat alle regels worden samengevoegd in één onderwerp.

Gerelateerd

☶ Juridische Tekst

Leer hoe je juridische teksten in juiste tekstenelementen opdeelt, invoert en koppelt, doelenboom bekijkt, aantekeningen maakt en wijzigingen tijdlijn…

☶ Regels

Leer hoe je een toepasbare regels toevoegt, gebruikersvraag koppelt, een titel verandert en onderdelen ontkoppeld bij “Gerefereerd door”