Activiteiten en werkzaamheden 

Activiteiten zijn een omschrijving van een fysieke ingreep in de leefomgeving, bijvoorbeeld het dempen van water. Ze worden gebruikt om regelgeving voor het uitvoeren een activiteit te groeperen. In de applicatie bestaan twee soorten omschrijvingen van de acties die kunnen worden gedaan in de buitenwereld: activiteiten en werkzaamheden. Waarbij activiteiten de gebruikte juridische term van een actie bevat en de werkzaamheden de actie omschrijft in een vorm die herkenbaar is voor de initiatiefnemer. Deze worden aan elkaar gekoppeld om de brug te slaan tussen de juridische wereld en de wereld van de initiatiefnemer. Lees een uitgebreide omschrijving van de werking van activiteiten en werkzaamheden in het artikel ‘invullen applicatie – stap 4’  
 
Per functionaliteit van activiteiten en werkzaamheden wordt kort beschreven hoe de handelingen uitgevoerd kan worden. De kliks die uitgevoerd moeten worden in de applicatie zijn te zien door op de video te klikken. 

Wisselen tussen weergave 

Wanneer je de op de menu-ingang van activiteiten & werkzaamheden klikt verschijnt een overzicht van de bestaande activiteiten, werkzaamheden en de koppelingen hiertussen. Werkzaamheden staan automatisch aan de linkerkant van de tabel. Wanneer je een overzicht wenst te zien waarbij de activiteiten centraal staan kun je met de activiteitknop de weergave omdraaien.  

Klik hier om te zien hoe je tussen weergaven van activiteit of werkzaamheid wisselt

Activiteit of werkzaamheid toevoegen 

Een activiteit of werkzaamheid kun je toevoegen door eerst, linksboven in het scherm, de modus op ‘bewerken’ te zetten. Druk daarna op de ‘+ activiteit’- of ‘+ werkzaamheid’-knop om een entiteit toe te voegen. Vul in het verschenen venster een naam in en druk op ‘aanmaken’ om het aanmaken af te ronden.  

Klik hier om te zien hoe je een activiteit of werkzaamheid toevoegt

Activiteit of werkzaamheid verwijderen 

Wanneer een activiteit of werkzaamheid verwijderd moet worden open je eerst het venster van de desbetreffende activiteit of werkzaamheid door in de tabel op de naam te drukken. Druk op de ‘activiteit verwijderen’ of ‘werkzaamheid verwijderen’-knop. Voordat het element verwijderd kan worden moet hij eerst bij alle Onderwerpen (voor werkzaamheden) of alle Regels (voor activiteiten) waar hij gekoppeld is worden ontkoppeld.  

Klik hier om te zien hoe je een activiteit of werkzaamheid verwijdert

Activiteiten en werkzaamheden koppelen 

Het aan elkaar koppelen van activiteiten en werkzaamheden kan op twee verschillende manieren 

  1. Via het overzicht; druk hierbij op het plusje wat zich in de linkerkolom bevindt om direct iets aan die activiteit of werkzaamheid te koppelen. 
  1. Via de activiteit of werkzaamheden pagina; open de activiteit- of werkzaamheidpagina door op de naam te drukken in de tabel. Wanneer je een activiteitpagina geopend hebt kunnen er onder het kopje ‘werkzaamheid’ werkzaamheden worden gekoppeld. Bij het openen van een werkzaamheidpagina kunnen er activiteiten onder het ‘activiteit’ kopje worden gekoppeld.  

Klik hier om te zien hoe activiteiten en werkzaamheden koppelt

Werkzaamheden koppelen aan de stelselcatalogus 

Voor het doorleveren van de activiteiten en werkzaamheden aan het DSO is het ook zaak dat deze worden gekoppeld aan de functionele structuur. Het is op de pagina van de werkzaamheid mogelijk om de werkzaamheid te koppelen aan de corresponderende DSO-werkzaamheid onder het kopje DSO koppeling.

Er zijn verschillende opties om uit kiezen:

1 Lever werkzaamheid niet door aan het DSO – gebruik deze optie wanneer je de werkzaamheid alleen intern wilt gebruiken en niet naar het DSO wilt verzenden.

2 Gebruik gekoppelde activiteiten alleen bij het indienen in het DSO – kies deze optie wanneer men in de praktijk nooit een vergunningcheck gaat invullen voor de werkzaamheid maar wel vergunningen moet kunnen indienen voor de gekoppelde activiteiten.

3 Gebruik werkzaamheid bij vergunningcheck en indienen in het DSO – deze optie is de reguliere manier om werkzaamheden te koppelen aan de stelselcatalogus. Kies deze wanneer er een vergunningcheck en indiening gedaan moet kunnen worden voor de werkzaamheden en gekoppelde activiteiten. Wanneer deze optie geselecteerd is kun je bij de ‘corresponderende werkzaamheid in de stelselcatalogus’ de DSO-werkzaamheid selecteren waaraan de Regelbeheer-werkzaamheid gekoppeld moet worden. Volgens de DSO-standaard moet deze relatie 1-op-1 zijn.

Klik hier om te zien hoe je werkzaamheden aan de stelselcatalogus koppelt

Onderdelen ontkoppelen bij ‘Referenties’ 

De entiteiten onder deze kop hebben een link aan de geopende activiteit of werkzaamheid. Bij werkzaamheden zijn hier onderwerpen te zien zijn die gekoppeld zijn aan de desbetreffende werkzaamheid. Ontkoppel deze door in de onderwerpenpagina de koppeling met deze werkzaamheid te verwijderen. Bij activiteiten zullen hier regels te zien zijn die gekoppeld zijn aan de desbetreffende activiteit. Ontkoppel deze door in de regelpagina de koppeling met deze activiteit te verwijderen. Het bewerken van onderwerpen en regels is versiebeheerd dus deze ontkoppelingen zullen in een besluit moeten gebeuren. Lees meer over besluiten in dit artikel.  

Klik hier om te zien hoe je onderdelen bij ‘gerefereerd door’ ontkoppelt

Historie 

Deze functionaliteit weergeeft een tijdlijn van de verschillende wijzigingen die op de activiteit of werkzaamheid zijn uitgevoerd. Het is mogelijk om hierin terug te vinden wie, wat op welk moment heeft gewijzigd.   

Klik hier om te zien hoe je de historie van een activiteit of werkzaamheid bekijkt

Gerelateerd

☲ Besluiten

Besluiten bestaan uit een groep wijzigingen die in de toekomst zal worden uitgevoerd op de vigerende regels en teksten. Leer…

☶ Onderwerpen

Leer hoe je een beslistabel voor een onderwerp opstelt, een naam en omschrijving invult, werkzaamheden toevoegt en raadplegers toegang geeft

☶ Regels

Leer hoe je een toepasbare regels toevoegt, gebruikersvraag koppelt, een titel verandert en onderdelen ontkoppeld bij “Gerefereerd door”