★ Publiceren in het DSO

Wanneer de Regelbeheer-omgeving aan een van de omgevingen van het DSO gekoppeld is (pre of productie) kun je nu zelf publicaties uitvoeren. Hier zitten echter wel nog enige haken en ogen aan. Hoe je dit proces succesvol doorloopt en wat de punten zijn waar rekening mee moet worden gehouden lees je op deze pagina. 

Wat gaat er veranderen?

Wanneer je in het besluit op de ‘publiceer’-knop drukt wordt het besluit gepubliceerd in Regelbeheer en in het DSO. Dit gebeurt alleen mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan en er een besluitformulering is opgesteld. 

Let op! Het publicatieproces is nog volop in ontwikkeling. De kans is zeer aanwezig dat de levering niet in een keer lukt. Er zijn nog een aantal randsituaties die niet worden ondersteund en het DSO kent nog een aantal gebreken. Bovendien blijkt uit een eerdere test van deze week dat het DSO snel uit zijn geo-geheugen loopt. Neem vooral contact op met ons wanneer je tegen problemen aanloopt zodat we er samen voor kunnen zorgen dat de inhoud van het besluit toch kan worden gepubliceerd.

Voorwaarden voor het doorleveren naar DSO

  1. Regelbeheer-omgeving moet via een digikoppeling gekoppeld zijn aan een DSO omgeving.
  2. Het document en/of onderwerp moet gemarkeerd zijn als een type document dat moet worden doorgeleverd naar het DSO. Dit is een nieuwe functionaliteit die tegelijk met het zelf kunnen doorleveren wordt uitgerold.
  3. Voor het publiceren van een onderwerp met toepasbare regels moeten de gebruikte activiteiten in een document genoemd zijn wat of in hetzelfde besluit wordt gepubliceerd of al in een eerder besluit in het DSO is gepubliceerd.
  4. De locaties mogen (voor nu) maximaal 250 features bevatten en deze features mogen maximaal 100 MB groot zijn.

Elke voorwaarde wordt in de onderstaande tekst verder toegelicht. Wanneer aan alle bovenstaande voorwaarden is voldaan kan het besluit worden gepubliceerd richting het DSO. Het publicatieproces staat nog erg in de kinderschoenen dus de kans dat er fouten optreden bij de eerste pogingen is aanwezig. Mocht je tegen fouten aanlopen kun je altijd bellen of mailen zodat we het samen kunnen oplossen.

Voor het besluit kan worden gepubliceerd moet er ook een formulering van het vaststellingsbesluit worden opgesteld. Meer toelichting over het opstellen hiervan lees je na de opsomming van de voorwaarden.

1. De omgeving moet gekoppeld zijn met het DSO

De Regelbeheer-omgeving waar vanuit het besluit wordt gepubliceerd moet door middel van een digikoppeling gekoppeld zijn met een van de omgevingen van het DSO. Dit kan de pre-omgeving of de productie-omgeving zijn van het DSO.

2. Toekennen van een 'type' aan een document en/of onderwerp

Bij onderwerpen en documenten kun je na de release aangeven om wat voor ‘type’ het gaat. Deze functionaliteit is toegevoegd om te kunnen bepalen naar welke mediums de documenten en/of onderwerpen worden gepubliceerd. Met het aangeven van het type document kun je dus o.a. regelen welke documenten worden doorgeleverd naar het DSO. Wanneer je bij een document het type ‘waterschapsverordening’ toekent wordt het document bij de publicatie van het besluit ook verzonden naar het DSO. Bij onderwerpen geldt dit voor de types: ‘conclusie’ en ‘indieningsvereisten’. Bij alle andere ‘typen’ wordt het document/onderwerp alleen in Regelbeheer gepubliceerd. 

Let op! Markeer een document pas als waterschapsverordening wanneer je hem ook daadwerkelijk wilt verzenden naar het DSO bij het drukken op de publicatieknop. Wanneer je eerst de Waterschapsverordening alleen in Regelbeheer vigerend wilt hebben, zet dan eerst het type op ‘overig’. Verander hem later, wanneer je wilt dat het document naar het DSO wordt gepubliceerd, naar ‘Waterschapsverordening’.

3. Activiteiten en locaties moeten in het DSO zijn aangemaakt

Bij het publiceren van onderwerpen geldt nog een specifieke voorwaarde; de activiteiten en locaties die worden gebruikt in de regels moeten worden aangemaakt door ze te annoteren bij een tekst. Activiteiten en locaties kunnen alleen in het DSO worden aangemaakt door ze in een document te introduceren. Wanneer activiteiten op deze manier zijn aangemaakt kun je er toepasbare regels en/of indieningsvereisten aan hangen. Locaties kun je na het introduceren bij regels gebruiken als werkingsgebied en/of locatieconversie. Wanneer er bv activiteiten die bij toepasbare regels gebruikt worden niet in het DSO bestaan zal de publicatie niet lukken. De introductie in de tekst en het gebruik in de regels kan overigens wel in hetzelfde besluit plaatsvinden. De tekst wordt namelijk eerst verwerkt waarbij de activiteiten en locaties worden aangemaakt. Daarna worden pas de toepasbare regels en indieningsvereisten aangeboden. 

4. Locaties moeten voldoen aan de eisen

Momenteel gelden voor locaties een aantal strenge voorwaarden voordat ze door het DSO kunnen worden geaccepteerd. Naast het doorlopen van de locatievalidatie die al in Regelbeheer is ingebouwd moeten de locatie aan een aantal andere eisen voldoen.

  • Regelbeheer-locaties mogen maximaal 250 features bevatten
  • Elke feature mag maximaal 100 MB groot zijn

In deze Miro staat extra informatie omtrent dit onderwerp. Met behulp van een ‘Taskforce Geo’ wordt momenteel bij het DSO onderzocht of de infrastructuur zodanig kan worden aangepast dat deze restricties niet meer nodig zijn.

Opstellen van de formulering van het vaststellingsbesluit

Naast het voldoen aan de bovenstaande voorwaarden moet moet er een vaststellingsbesluit worden opgesteld. De formulering van dit vaststellingsbesluit kun je opstellen in de ‘eigenschappen’-tab bij het (Regelbeheer)besluit. Dit vaststellingsbesluit bestaat uit een aantal vaste onderdelen: een besluitnaam, een aanhef, een wijzigingsartikel, een inwerkingtredingsartikel, een slotbepaling en een ondertekening. Naast deze vaste artikelen kunnen er naar wens extra artikelen worden toegevoegd. De inrichting van deze punten is nogal vast omdat deze digitaal moet worden uitgelezen bij de publicatie van het besluit. Hierdoor is er weinig flexibiliteit mogelijk.

Het wijzigingsartikel is nu opgebouwd uit een vaste zin: “De regeling ‘[titel document]’ wordt [vastgesteld/gewijzigd] zoals opgenomen in Bijlage A.” In deze zin wordt bij het publiceren het stuk ‘[titel document]’ automatisch vervangen met de titel die het document in Regelbeheer heeft. Daarnaast wordt er ‘vastgesteld’ of ‘gewijzigd’ gekozen aan de hand van de inhoud van het besluit. Bijlage A wordt gevuld met alle wijzigingen die het besluit in Regelbeheer bevat. In essentie zitten daar dus de wijzigingen in die de inhoud van het (Regelbeheer)besluit omvatten. Je kunt een overzicht hiervan downloaden door een download te genereren van het besluit. We zijn ons ervan bewust dat er meer inzicht in de wijzingen nodig is om duidelijk met het bestuur te communiceren wat precies de inhoud van het besluit is. Wanneer de planning het toelaat zullen we hier, met jullie input, een keer mee aan de slag gaan. 

Het publicatieproces

Stap 1:

Het publicatieproces kan worden gestart door op de publicatieknop te drukken zoals men gewend is bij het publiceren van besluiten. Wanneer er daadwerkelijk content naar het DSO wordt gepubliceerd zul je de waarschuwing zien die op de afbeelding aan de rechterkant wordt weergegeven. Na het drukken op ‘Ja, publiceer’ wordt het publicatieproces richting het DSO is gestart. 

Stap 2:

Na het starten van het publicatieproces veranderd de status van het besluit in ‘bezig met publicatieproces’ en verschijnt er een nieuwe tab bij besluiten: publicatie. In deze tab kun je de vordering van het publicatieproces bekijken. 

Stap 3:

Wanneer het proces spaakloopt kun je in deze tab zien wat er precies fout is gegaan. Wanneer je vragen hebt over de fout schroom dan niet om te mailen of te bellen. 

Stap 4:

Wanneer het publicatieproces is afgerond staat er achter alle stappen een ‘succes’-vinkje. Ook veranderd de status van het besluit van ‘Bezig met publicatieproces’ naar ‘In werking getreden’.

Momenteel slaat Regelbeheer de stap waarbij een publicatiedatum en inwerkingtredingsdatum kunt instellen over omdat men met het oefenen altijd het resultaat zo snel mogelijk wilt zien. 

Let op! Je kunt documenten en onderwerpen maar één keer publiceren naar het DSO. Na de initiele publicatie kunnen er alleen wijzigingen worden uitgevoerd door een nieuw (wijzigings)besluit te publiceren.

Gerelateerd