⋙ Projectbesluitproces

Met Regelbeheer is mogelijk om (bijna) het hele projectbesluitproces te doorlopen in Regelbeheer. Het publiceren van projectbesluiten naar het DSO is nu ook mogelijk. Hierdoor kun je veel stappen uit het projectbesluitproces nu doorlopen, waaronder het opstellen en publiceren van projectbesluiten. Alleen het opstellen en publiceren van kennisgevingen kan nog niet in Regelbeheer. Het ontwikkelen daarvan staat op de roadmap 
 
In dit handleidingartikel vind je het volledige overzicht van het projectbesluitproces, hoe je de projectbesluiten opstelt en hoe deze gepubliceerd moeten worden. 

Het proces: de stappen toegelicht

Het projectbesluitproces bestaat uit veel stappen. In de afbeelding zijn de verschillende stappen geschetst. Alle stappen zijn nu mogelijk om uit te voeren behalve het opstellen en publiceren van de kennisgevingen. Het ontwikkelen van deze feature staat op de roadmap. Lees in de onderstaande tabs welke handelingen er per processtap moeten worden uitgevoerd. 

Het proces wat doorlopen wordt bij de projectbesluitprocedure

Omschrijving stappen en uitvoerinstructie

Omschrijving stap

Kennisgeving voornemen

Bij de aanvang van het projectbesluitproces wordt een kennisgeving gepubliceerd. Dit is een kennisgeving van het voornemen om een verkenning uit te voeren, om projectbesluit vast te stellen (met of zonder voorafgaande voorkeursbeslissing) en gelegenheid voor een ieder om mogelijke oplossingen voor de opgave voor te dragen o.b.v. door bevoegd gezag in de kennisgeving vermelde uitgangspunten.

In de kennisgeving staat:

  • een beschrijving van de opgave waarvoor de verkenning wordt uitgevoerd
  • hoe de verkenning wordt uitgevoerd
  • binnen welke termijn
  • of vóór het vaststellen van een projectbesluit een voorkeursbeslissing wordt genomen
  • binnen welke termijn een ieder mogelijke oplossingen voor de opgave kan aandragen
  • de uitgangspunten voor het in beschouwing nemen van die oplossingen
  • welk bestuursorgaan bevoegd gezag is voor de projectprocedure

Kennisgeving participatie

In deze kennisgeving wordt specifiek toegelicht op welke wijze burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen worden betrokken. In de kennisgeving staat waarover partijen worden betrokken en op welk moment. In de kennisgeving staat ook waar extra informatie te vinden is over het project. Als die er nog niet is, dan staat er waar deze later beschikbaar komt.

Het bevoegd gezag kan de kennisgeving ‘participatie’ tegelijk met de kennisgeving ‘voornemen’ publiceren. Maar dit is geen verplichting. Er kan bijvoorbeeld meer tijd nodig zijn om het participatieproces in te richten. Het bevoegd gezag moet de kennisgeving participatie op zijn laatst bij de start van de verkenning publiceren.

Stappen in Regelbeheer

Stap 1 Stel kennisgeving op  [nog in ontwikkeling]

Stap 2 Publiceer kennisgevingen [nog in ontwikkeling]

 

Video nog niet beschikbaar

Omschrijving stap

Tijdens de verkenning is het doel van het bevoegd gezag om inzicht krijgen in de precieze opgave en of er relevante ontwikkelingen zijn voor de fysieke leefomgeving. Ook moet de verkenning inzicht geven in de mogelijke oplossingen voor die opgave. Hieronder vallen mogelijk ook oplossingen die door anderen zijn aangedragen en waarvan het bevoegd gezag na beoordeling besluit die mee te nemen in de verkenning.

Burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen die een mogelijke oplossing voor de opgave aandragen, kunnen aan het bevoegd gezag vragen om een deskundige naar de oplossing te laten kijken. Het bevoegd gezag kan ook zelf een deskundige inschakelen.

Het bevoegd gezag bepaalt zelf de invulling van de verkenning. De verkenning moet uiteindelijk voldoende informatie bieden om een projectbesluit te kunnen opstellen of om een voorkeursbeslissing te kunnen nemen.

Stappen in Regelbeheer

Voor dit onderdeel zijn er geen specifieke stappen nodig in Regelbeheer. 

Omschrijving stap

Niet verplicht – tijdens werksessies is besloten deze stap voor nu nog niet mee te nemen

De voorkeursbeslissing kan de afsluiting zijn van de verkenning. Het bevoegd gezag kan een voorkeursbeslissing nemen als dit in de ‘kennisgeving voornemen’ staat. In de meeste gevallen bepaalt het bevoegd gezag of de voorkeursbeslissing deel uitmaakt van de projectprocedure. In artikel 5.4 Omgevingsbesluit staat in welke gevallen de minister in ieder geval een voorkeursbeslissing moet nemen, namelijk bij:

  • De aanleg van een autoweg of autosnelweg, spoorweg of vaarweg.
  • De uitbreiding van een weg met meer dan 2 rijstroken, als het uit te breiden weggedeelte 2 knooppunten of aansluitingen met elkaar verbindt.
  • De uitbreiding van een spoorweg met meer dan 2 sporen, als het uit te breiden spoorweggedeelte 2 aansluitingen met elkaar verbindt.

In de voorkeursbeslissing geeft het bevoegd gezag aan welke oplossing de voorkeur van het bevoegd gezag heeft. Ook staat erin hoe burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen zijn betrokken. De voorkeursbeslissing geeft aan wat de resultaten zijn van de uitgevoerde verkenning. Hierbij wordt in ieder geval ingegaan op de mogelijke oplossingen die door derden zijn aangedragen en de adviezen die deskundigen daarover hebben uitgebracht. De voorkeursbeslissing geeft aan hoe de participatie is uitgevoerd.

De voorkeursbeslissing geeft 1 van de volgende conclusies:

  • Het bevoegd gezag gaat een project uitvoeren.
  • Het bevoegd gezag kiest voor een andere oplossing en voert geen project uit.
  • Het bevoegd gezag combineert de uitvoering van een project of de andere oplossing met de uitvoering van andere projecten.
  • Het bevoegd gezag werkt geen oplossing uit. De opgave blijft dan bestaan of uit de verkenning blijkt dat de opgave zo beperkt is dat het bevoegd gezag geen oplossing hoeft uit te werken.
Stappen in Regelbeheer

Dit onderdeel is niet ontwikkeld

Omschrijving stap

Na het voornemen, de verkenning en de eventuele voorkeursbeslissing en de keuze om een project uit te voeren, wordt een ontwerpprojectbesluit opgesteld. Het projectbesluit wordt voorbereid met toepassing van afdeling 3.4 Awb11 (de uitgebreide openbare voorbereidingsprocedure). Het ontwerp van het projectbesluit, met de daarop betrekking hebbende stukken, wordt ter inzage gelegd waarna een ieder zienswijzen naar voren kunnen brengen.

Terinzagelegging ontwerpprojectbesluit zoals bedoeld in openbare voorbereidingsprocedure afdeling 3.4 Awb houdt in:

·      Kennisgeving

·      Terinzagelegging ontwerp voorkeursbeslissing (evt. Met andere stukken, bijv. Plan MER)

·      Mogelijkheid voor een ieder om zienswijzen in te dienen

Advies en instemming moet worden gevraagd aan het bestuursorgaan dat normaliter bevoegd is het besluit te nemen wanneer in het ontwerpprojectbesluit uitdrukkelijk is bepaald dat het projectbesluit geldt als:

Bij het opnemen van bepaalde activiteiten in het projectbesluit is een Omgevingsvergunning nodig. Deze activiteiten zijn:

·      Verkeersbesluit

·      Besluit tot onttrekking weg aan openbaarheid

·      Maatwerkvoorschriften en GPP’s (via Ib/Ab geluid)

Stappen in Regelbeheer

Bekijk voor een introductie tot het opstellen van een projectbesluit in Regelbeheer ook dit artikel over het opstellen van projectbesluiten.

Stap 2 Vul deze met de informatie voor het projectbesluit

Een de inhoud van een voorbeeldprojectbesluit is hier te vinden.

Stap 3 Stel een kennisgeving op van de publicatie van het ontwerpprojectbesluit [nog niet mogelijk]

Nog geen video beschikbaar

Stap 4 Publiceer kennisgeving [nog niet mogelijk]

Nog geen video beschikbaar

Omschrijving stap

Een projectbesluit geeft toestemming aan een project. Als dat project is opgenomen in bijlage V bij het Omgevingsbesluit, geldt de regelgeving van de milieueffectrapportage. Omdat het bij een projectbesluit vaak gaat om complexe projecten in de fysieke leefomgeving met een publiek belang, zal er naar verwachting vaak een project-mer-plicht gelden.

Het resultaat van het onwerpprojectbesluit dient als basis voor het definitieve projectbesluit. De laatste details worden op hun plek gezet waarna het kan worden gepubliceerd.

In gevallen van een bestuurlijke lus dient de indiener van het projectbesluit zelf een nieuwe versie van het projectbesluit met aangepast versienummer inclusief notitie waarin toelichting gegeven wordt welke onderdelen op grond van welke redenen aangepast zijn.

Gedeputeerde Staten zal een beslissing moeten maken over goedkeuring van door waterschap genomen projectbesluit. Goedkeuringsbesluit wordt door GS genomen 13 weken na verzending ter goedkeuring door het waterschap. De bekendmaking van het projectbesluit is pas openbaar na beslissing GS over goedkeuring.

Wanneer het projectbesluit is vastgesteld door een waterschap dan is beroep mogelijk tegen het goedkeuringsbesluit van Gedeputeerde Staten voor dat projectbesluit van het waterschap.

Een projectbesluit van het waterschap treedt 4 weken na de bekendmaking van het goedkeuringsbesluit van Gedeputeerde Staten in werking. In geval van voorlopige voorzieningen dient de indiener van het projectbesluit zelf een projectbesluit met aangepaste status (deels in werking) inclusief notitie waarin toelichting gegeven wordt welke onderdelen wel of niet in werking zijn tot een definitief besluit genomen wordt.

 

Stappen in Regelbeheer

Bekijk voor een introductie tot het opstellen van een projectbesluit in Regelbeheer ook dit artikel over het opstellen van projectbesluiten.

Stap 4 Toevoegen goedkeuring aan het projectbesluit [nog niet mogelijk]. Dit moet als bijlage aan het besluit worden toegevoegd, die functionaliteit moet nog worden ontwikkeld.

 

Video nog niet beschikbaar

Stap 5 Opstellen kennisgeving publicatie van het projectbesluit [nog niet mogelijk]

Video nog niet beschikbaar

Stap 6 Publiceren kennisgeving [nog niet mogelijk]

 

Video nog niet beschikbaar

Omschrijving stap

Het projectbesluit kan binnen bepaalde grenzen later verder worden uitgewerkt, bijvoorbeeld als er over een bepaald onderdeel nog geen duidelijkheid is. In dat geval is geen kennisgeving voornemen, verkenning of voorkeursbeslissing vereist (Ow, art 5.50 en 5.54). Wel dient de uitgebreide voorbereidingsprocedure gevolgd te worden (Awb, afd 3.4).

Stappen in Regelbeheer

Stap 1 Nieuw besluit aanmaken

Stap 2 Gewenste wijzigingen maken aan het desbetreffende projectbesluit

Stap 3 Publiceren van wijzigingsbesluit

Meer informatie

Meer informatie over het projectbesluit kun je vinden op de volgende sites:

https://iplo.nl/regelgeving/instrumenten/projectbesluit/projectprocedure/

Handreiking projectbesluit omgevingswet

Model projectbesluit voor primaire waterkeringen

Gerelateerd