★ Opgeven van een inwerkingtredingsdatum

Het is nu mogelijk om voor het publiceren van het besluit een inwerkingtredingsdatum opgeven. Het besluit zal dan op het eerste mogelijke moment worden gepubliceerd maar de inwerkingtreding zal gebeuren op de opgegeven datum. Hierdoor kun je besluiten alvast voor de inwerkingtredingsdatum publiceren. 

Wat gaat er veranderen?

De mogelijkheid om bij een besluit een inwerkingtredingsdatum op te geven

Inwerkingtredingsdatum opgeven

De inwerkingtredingsdatum moet je invullen op het eigenschappen-tabblad van het besluit. De opgegeven datum wordt ook overgenomen in de besluitformulering. Het besluit zal bij het drukken op de publiceerknop nog steeds op de eerstvolgende mogelijkheid worden gepubliceerd, maar zal pas in werking treden op de opgegeven datum. 

  • Hierdoor kun je:

    Een besluit alvast publiceren voorafgaand aan de inwerkingtreding 

Gevolgen van DSO-besluiten in de wacht zetten

Het publiceren van besluiten met een inwerkingtredingsdatum in de toekomst betekent dat ze een periode in de wacht staan. Tijdens deze ‘wachttijd’ kunnen er geen andere DSO-besluiten in werking treden. Interne besluiten die geen DSO-elementen raken kunnen dat wel Er kunnen wel DSO-besluiten worden gepubliceerd met een inwerkingtredingsdatum die na de inwerkingtredingsdatum van het eerst gepubliceerde besluit liggen. In de afbeelding zijn de verschillende situaties uitgetekend. Besluit 2 kan niet worden gepubliceerd door de gekozen inwerkingtredingsdatum maar besluit 3 wel. Houdt er dus rekening mee dat je een tijd geen andere DSO-besluiten in werking kunt laten treden wanneer je een DSO-besluit publiceert met een inwerkingtredingsdatum ver in de toekomst. 

  • Hierdoor kun je:

    Geen DSO-besluiten in werking laten treden wanneer het vorig gepubliceerde DSO-besluit nog niet in werking getreden is

Wijziging van publicatie regels

In deze nieuwe situatie zullen de regels soms later gepubliceerd worden. Dit komt omdat er maar één set regelwijzigingen in de wachtrij kan worden gezet in het DSO. Hierdoor zal de publicatie van de regels op een later moment plaatsvinden wanneer er al een besluit in de ‘wachtrij’ staat. Wanneer een besluit zich in een status bevindt waarbij de regels nog niet gepubliceerd zijn omdat dat nog niet kan, dan zal hij de status aannemen van ‘wacht op inwerkingtreding*’. In principe geeft dit geen complicaties voor jullie want wanneer de publicatie van de regels mislukt moeten wij dat oplossen. 

  • Hierdoor kun je:

    Zien wanneer het regelgedeelte nog gepubliceerd moet worden 

Tip van de week

Begrijp jij structuren ook veel beter door ze visueel te zien? Gebruik dan nu de visuele weergave van de beslistabel. Druk op de pagina van de beslistabel op de knop ‘open visualisatie’. Op deze manier kun je de beslistabel en de regelvisualisatie naast elkaar zien.   

Gerelateerd